Home Made Cheezy Sauce

Hari tu ternampak resepi ni kat satu fb. Mudah amat rupanya! Macam kat restoran mahal rasa dia 
Ni bahan bahannya :
CHEEZY SAUCE 
1 buttercup (250g)
10keping cheddar chesdale
1 tin Susu cair
1 Kiub pati ayam
2 sudu lada hitam (blend kasar)
2 sudu tepung jagung (bancuh dgn sedikit air)
Sedikit pewarna oren
Cara-caranya:
1. Cairkan buttercup dengan api perlahan 
2. Masukkan susu cair sehingga mendidih.
3. Masuk cheesedale satu persatu
4. Masukkan kiub pati ayam
5. Masukkan blackpepper dan bancuhan tepung jagung
6. Kacau hingga likat boleh masukkan sedikit pewarna oren jika nak nampak lagi cantik.
Simpan dalam peti ais dalam bekas bertutup boleh tahan sehingga sebulan tau. Tapi biasanya tak sampai sebulan dah habis simpan dalam perut.

Extra tips : kalau berketul2 , dah sejuk boleh guna hand mixer /blender untuk dapatkn tekstur yang cantik 
Kredit Ezan Idma
Selamat Mencuba


Comments

Popular Posts